Učenici 2.razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, smjer kuhar, posjetili su kuhinju Opće bolnice Zadar kako bi se upoznali s organizacijom rada i svakodnevnim procesima pripreme hrane u bolničkom sustavu. Tijekom obilaska učenici su imali priliku vidjeti kako izgleda profesionalna kuhinja koja radi u sustavu prehrane velikog broja pacijenata i djelatnika, uz strogo poštivanje higijenskih i nutricionističkih standarda.
Djelatnici bolničke kuhinje predstavili su im:
- planiranje i pripremu dnevnih bolničkih obroka (dijeta),
- posebne dijetalne režime prehrane za pacijente s različitim zdravstvenim potrebama,
- organizaciju rada u smjenama i raspodjelu zadataka,
- tehnološke postupke, opremu i uređaje koji se koriste u velikim profesionalnim kuhinjama,
- standarde higijene i sigurnosti hrane koje je potrebno poštivati.
„Mi nismo ona klasična kuhinja kakvu očekujete. Mi smo Odjel za prehranu i dijetetiku koji sudjeluje u procesu liječenja i oporavka pacijenata. U bolnici se obrok zove dijeta jer ona prati zdravstveno stanje svakog pojedinog pacijenta. Danas imamo 42 različite dijete, a tijekom dana ćemo izbaciti minimalno 1000 obroka. To je dosta velika brojka“, kazala je učenicima Maja Grandov, rukovoditeljica Odjela.
Učenici su imali priliku postavljati pitanja, razgovarati s kuharima i nutricionistima te dobiti uvid u to koliko znanja, koordinacije i odgovornosti zahtijeva rad u bolničkoj kuhinji. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i naša ustanova godinama njeguju uspješnu suradnju. Učenici ovdje mogu steći dragocjeno praktično iskustvo i bolju sliku o profesionalnom okruženju u kojem bi jednoga dana mogli raditi.
„Kod nas ste uvijek dobrodošli“, poručili su budućim kuharima djelatnici bolničke kuhinje.





