Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP)

Home / Službe i odjeli / Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP)

Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP)

Centar za hitnu medicinu i objedinjeni hitni prijem radna je jedinica OB Zadar osnovana u veljači 2014. godine. Djeluje kao hitan prijem, koji objedinjuje sve specijalnosti osim hitne pedijatrije i hitne psihijatrije, ali uključuje dječju kirurgiju (najčešće traumatologiju), oftalmologiju i otorinolaringologiju. Centar za hitnu medicinu i objedinjeni hitni prijem je organizacijska jedinica OB Zadar koja zbrinjava akutno oboljele i ozlijeđene osobe sa ugroženim vitalnim funkcijama, održava život u iznenada vitalno ugroženih bolesnika, provodi reanimaciju na razinu naprednog održavanja života, omogućava opservaciju bolesnika i 24 satni monitoring. Centar za hitnu medicinu je maksimalno prostorno i funkcionalno prilagođen zbrinjavanju hitnih bolesnika, moderno je uređen i suvremeno opremljen.

Postupak trijaže

Trijaža je proces kojim se u odjelu hitne medicine na osnovu izmjerenih vitalnih parametara procjenjuju svi pacijenti te im se dodjeljuje kategorija hitnosti što ovisi o pacijentovoj glavnoj tegobi ili ozljedi. U trijažnom procesu koristi se australsko-azijska trijažna ljestvica, koja ima 5 kategorija hitnosti prema čemu se određuje maksimalno vrijeme čekanja na početak pregleda liječnika.

Trijažna sestra je prva osoba s kojom se pacijent susreće prilikom dolaska u objedinjeni hitni bolnički prijem i koja je posebno educirana za taj proces.

Tablica 1. Kategorija ATS-a za brzinu liječenja i pragove učinkovitosti
ATS kategorijaMaksimalno vrijeme čekanjaPokazatelj učinkovitosti (%)
1Odmah100
210 minuta80
330 minuta75
460 minuta70
5120 minuta70

Poželjno je da svi građani koji zatraže pomoć hitnog prijema kod sebe imaju identifikacijske dokumente i zdravstvenu iskaznicu. Ako to zbog hitnosti nije moguće, osoblje će ih naknadno zatražiti od pratnje pacijenta.

Odgovorne osobe:

Nediljko Jović, dr.med.

Voditelj odjela

Liječnik specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne kirurgije