Prehrana i dijetetika

Home / O nama / Nezdravstvene službe i odjeli / Prehrana i dijetetika

Odjel za prehranu i dijetetiku

U postupku liječenja i oporavka bolesnika Opće bolnice Zadar uključen je i Odsjek za dijetetiku i prehranu. Prehrana kao važan faktor preventivne medicine, odnosno procesa liječenja, zajedno s drugim mjerama liječenja pridonosi ozdravljenju. Na odsjeku prehrane zaposleno je ukupno 48 djelatnika ( voditelj Odsjeka, dijetetičar, dijetetičar nutricionist, voditelj kuhinje, kuhari, pomoćni radnici i skladištar). Stručni i osposobljeni kadrovi predani su našem krajnjem cilju,  a to je točno propisan, topli i lijepo serviran obrok za sve bolesnike!

Izvedbom i opremom nove centralne kuhinje izgrađene 2009. godine osiguran je okvir mjera potrebnih za postizanje sigurnosti i zdravstvene ispravnosti pripremljenih jela. Odsjek prehrane uključuje i mliječnu kuhinju u kojoj se vrši priprema dojenačkih obroka, a smještena je na Odjelu pedijatrije.

 

Djelatnost Odsjeka za dijetetiku i prehranu uključuje:

  • planiranje i izradu jelovnika za bolesnike na standardnoj ili specifičnoj dijeti ovisno o dijagnozi i procjeni njihovih liječnika (sukladno Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama, NN 59/15)
  • nabavu i kontrolu namirnica od prijema, skladištenja, izdavanja, procesa pripreme sve do distribucije gotovih obroka( odvija se prema HACCP načelima )
  • savjetovanje pacijenata o važnosti pravilne prehrane i izradu individualnih jelovnika

 

Dijetetičko savjetovalište se nalazi na katu bolničke kuhinje

Radno vrijeme: radnim danom 10:00 – 14:00 sati

Telefon: +385 91 315 68 23

Za sve bolesnike OB Zadar kojima je za uspješniji oporavak potreban poseban režim prehrane, na raspolaganju je bolničko dijetetičko  savjetovalište.

Nutricionist/dijetetičar radi s bolesnicima za vrijeme boravka u bolnici, ali i nakon njihovog odlaska iz bolnice.

U savjetovalištu nastojimo bolesnika educirati o važnostima dijetalne prehrane te ukazati na njezine prednosti i terapijske učinke. Bolesnika upoznajemo sa količinom i sastavom pojedinih obroka, energetskom vrijednosti i rasporedom uzimanja dnevnih obroka.    Najvažniji dio medicinske dijetoterapije je odrediti pravilnu količinu energije, proteina, ugljikohidrata, masti, makro i mikronutrijenata te vode da bi se zadovoljile pacijentove potebe.

Hrana nije lijek, ali može imati ljekovito djelovanje!

Usluge:

  • procjena stanja uhranjenosti
  • nutritivna prevencija
  • izrada plana prehrane ovisno o dijagnozi
  • edukacija o prehrani
  • evaluacija rezultata

Odgovorne osobe

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića.<br><br> više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori