Gastroenterologija

Home / Službe i odjeli / Interne bolesti / Gastroenterologija

Odjel za gastroenterologiju

Na Odjelu za gastroenterologiju liječe se bolesnici sa svim bolestima probavnog sustava ukljućujući bolesnike sa upalnim bolestima crijeva, metaboličkim bolestima jetre, virusnim bolestima jetre, karcinomima probavnog sustava… U svrhu liječenja takvih bolesnika na Odjelu za gastroenterologiju obavljaju se dijagnostičko-terapijski postupci i zahvati koji uključuju sve najvažnije postupke u intervencijskoj gastroenterologiji koji se danas provode u svijetu. Od standardnih intervencijskih zahvata ističemo ektrakciju stranih tijela, postavljanje perkutane gastrostome i polipektomije uz primjenu više tehnika ablacije. U bolesnika sa stenozama probavnog sustava provode se različite tehnike dilatacije:balon-dilatacije postupalnih i malignih stenoza, pneumatska dilatacija kardije u ahalaziji, dilatacije pod rendgenskom kontrolom krutim dilatatorima, te postavljanje metalnih endoproteza pod rendgenskom kontrolom i endoskopskom tehnikom. U bolesnika s opstrukcijom bilijarnog sustava provode se papilotomija, ekstrakcija bilijarnih konkremenata i postavljaju se metalne i plastične endoproteze za bilijarnu drenažu kod malignih i postupalnih stenoza.

Kontakt telefon

Odjel za gastroenterologiju: 023 505-448

E-mail

interna@bolnica-zadar.hr

Informacije:

Dozvoljeno vrijeme posjeta na odjelu:  14:00 – 17:00 sati

Informacije o pacijentim primljenim na odjel mogu se dobiti svakim danom od 14:00 – 15:00 sati na kontakt broj telefona: (023) 505-448

Standardni endoskopski zahvati koji se obavljaju na Odjelu za gastroenterologiju uključuju: ezofagogastroduodenoskopiju, ERCP, enteroskopiju i kolonoileoskopiju, endoskopsku UZV i kapsulu. Od standardnih intervencijskih zahvata ističemo ektrakciju stranih tijela, postavljanje perkutane gastrostome i polipektomije uz primjenu više tehnika ablacije. U bolesnika sa stenozama probavnog sustava provode se različite tehnike dilatacije: balon-dilatacije postupalnih i malignih stenoza, pneumatska dilatacija kardije u ahalaziji, dilatacije pod rendgenskom kontrolom krutim dilatatorima, te postavljanje metalnih endoproteza pod rendgenskom kontrolom i endoskopskom tehnikom. U bolesnika s opstrukcijom bilijarnog sustava provode se papilotomija, ekstrakcija bilijarnih konkremenata i postavljaju se metalne i plastične endoproteze za bilijarnu drenažu kod malignih i postupalnih stenoza.

Dijagnostičkim se ultrazvukom pregledava abdomen, a dopplerom evaluira hemodinamika portalnog sustava te vaskularizacija tumora, osobito jetre. Intervencijski se ultrazvuk koristi kod ciljanih biopsija abdominalnih organa, u terapiji malignih tumora jetre te kod drenaže apscesa i tekućih kolekcija u trbuhu. U sklopu dijagnostički postupaka vrši se i perkutana biopsija jetre (dijagnostička) te citološke pukcije putem endoskopskog ultrazvuka te postavljanje drenaža intraabdomnalnih procvesa (apscesi, pseudociste…)Endoskopski ultrazvuk koristimo za utvrđivanje kamenaca u žučnim putevima (posebno tada kad se javljaju slične poteškoće kao prije operacije žučnog kamenca), utvrđivanje bolesti gušterače,definiranje različitih nepravilnosti stjenki probavnih organa, koju su pokazale prethodne endoskopske pretrage (gastroskopija, koloskopija). EUZ omogućava ocjenu naravi, veličine i raširenosti promjene i mogučnosti kirurškog liječenja.

Endoskopija s gastroenterološkom ambulantom: U polikliničkom dijelu odsjeka obavljaju se pregledi ambulantnih bolesika te konzilijarni pregledi (EGD, kolonoileoskopija, enteroskopija, UZV abdomena, endoskopski UZV, ERCP,enteroskopija, kapsula te gastroenterološka ambulanta)

Odgovorne osobe: