Endokrinologija

Home / Službe i odjeli / Interne bolesti / Endokrinologija

Odjel za endokrinologiju

Odjel za endokrinologiju jedna je od organizacijskih jedinica Službe za interne bolesti OB Zadar. Pri Odjelu za endokrinologiju se svakodnevno provode dijagnostička obrada i liječenje pacijenata s bolestima endokrinog sustava. Znanost, u najširem smislu, definira endokrini sustav organizma kao sustav koji čine žlijezde sa unutrašnjim izlučivanjem: hipofiza, štitnjača (tireoidea), doštitne (paratireoidne) žlijezde, nadbubrežne žlijezde, gušterača (pankreas) i spolne žlijezde (jajnici i testisi) i njihove biokemijske molekule koje se izlučuju iz njih – hormoni. Konkretno, endokrinologija je grana medicine koja se bavi bolestima štitnjače, osteoporozom, bolestima nadbubrežne žlijezde i ostalim bolestima metabolizma poput šećerne bolesti, osteoporoze, pretilosti i dr.

Kontakt telefon

Odjel za hematologiju: 023 505-312

E-mail

interna@bolnica-zadar.hr

Informacije:

Endokrinološko-dijabetička ambulanta

Radno vrijeme: svakim radnim danom od 08.00 – 14.00 h

 

Endokrinološka ambulanta za UZV

U Endokrinološkoj ambulanti za UZV pregledavaju se bolesnici sa bolestima štitnjače, odnosno poremećajem hormona štitnjače te paratireoidnih žlijezda.  Također se vrše i citopunkcije pod kontrolom ultrazvuka.
Radno vrijeme ambulante: 11.00-15.00 h
Citopunkcije pod kontrolom UZV-a: četvrtkom od 12.00-13.00 h
Kontakt broj: 023/505-372

Upis pacijenata: osobno kao i telefonski 

Endokrinološko-dijabetička ambulanta

Radno vrijeme: svakim radnim danom od 08.00 – 14.00 h

Upis pacijenata: osobno, kao i telefonski na tel.: 023/505-372 

 

Endokrinološka ambulanta za UZV

Upis pacijenata: osobno i telefonski na kontakt broj: 023/505-372

Vrijeme posjeta: radnim danom 15-18 sati
subota, nedjelja, blagdan 13-18 sati

Vrijeme za informacije: 14-15 sati

Na Odjelu za endokrinologiju provodi se edukacija pacijenata.

Uz klasičnu, individualnu poduku o dijeti primjerenoj pojedinom bolesniku, o primjeni specifičnih dijagnostičkih i terapijskih pomagala (npr. kod liječenja šećerne bolesti), organizirana je i poduka u malim grupama tijekom pet radnih dana s temama iz područja njege i liječenja šećerne bolesti. Neke od tema na koje je stavljen naglasak su razlike u pristupu pojedinim tipovima šećerne bolesti, liječenje promjenom životnog stila, primjena lijekova u liječenju šećerne bolesti, važnost samokontrole, moguće komplikacije šećerne bolesti te njihova prevencija i liječenje.

Odgovorne osobe: