Neonatologija

Odjel za neonatologiju

Odjel neonatologije skrbi za novorođenčad od rođenja do otpusta.  Može skrbiti za novorođenčad od 30 tjedna gestacije ili > 1000 grama. Sva djeca koja se ne mogu zbrinuti na odjelu, metodom transporta «od sebe» transportiraju se u centre tercijalne razine. Po porodu se kod svakog novorođenčeta primjenjuje se K vitamin ( prevencija emoragijske bolesti novorođenčeta ) i BCG ( cjepivo protiv tuberkuloze ). Do otpusta rade se screening prerage: uzimanje kapilarne krvi za metabolički screening i screening na oštečenje sluha. Na odjelu se provodi i UZV mozga. Na dan otpusta majkama se objašnjava njega novorođenčeta kod kuće te pojašnjavaju upute iz otpusnog pisma. Osoblje neonatologije sudjeluje u provođenju mjera zadane UNICEF-ovom akcijom «Rodilište – prijatelj djece» što označava veliki trud kod zastupanja dojenja kao najboljeg načina prehrane novorođenčadi.

Kontakt telefon

Odjel neonatologije: 023 505 212

E-mail

gin_obz@bolnica-zadar.hr

Informacije:

Vrijeme posjeta za djecu s majkama (rodilište): svakim danom od 15:00 – 17:00 sati (posjete dozvoljene jednom članu obitelji)

Vrijeme posjete na intenzivnom dijelu ( inkubatori ): majka tri puta na dan, otac u 17 sati. Posjete na odjelu dozvoljene su od 15:00 – 17:00 sati

Informacije vezano za pacijente na odjelu mogu se dobiti svakim danom od 14:00 – 15:00 sati ili prema dogovoru

Odjel se sastoji od dva dijela:
Dio na odjelu rodilišta – skrb za zdravu novorođenčad smještena uz majku –

ROOMING IN.

Vizite ( pregledi ) djece odvijaju se u sobama pred majkama što omogućava da liječnik neonatolog pojasni ev. promjene stanja novorođenčeta.
Svaka soba sadrži kadicu za kupanje novorođenčeta i pult za previjanje kako bi majke same mogle premotati dijete.
Pri odsjeku se nalazi soba sa fototerapiju i vađenje krvi.

Intenzivni dio – skrb za vitalno ugroženu novorođenčad, prijevremeno rođenu djecu i djecu koja zahtjevaju pojačanu skrb u odnosu na zdravo novorođenče.
Intenzivni dio sadrži svu potrebnu opremu za zbrinjavanje i skrb vitalno ugrožene novorođenčad.
Sastoji se od sobe za intenzivnu njegu i kraće intenzivno liječenje, sobe za postintenzivnu njegu te sobe za izolaciju.
Na samom ulazu nalaze se i tri odjeljka za izdajanje.