Rodilište i rađaona

Odjel rodilišta i rađaone

U rađaonici se pruža potrebna skrb rodilji kod poroda. Odjel sadrži prostoriju za pripremu rodilje, predrađaonicu sa četiri kreveta sa pilates loptama te rađaonicu sa pet odjeljaka za porođaj. Uz klasične metode poroda od alternativnih dostupan je «stolčić». Epiduralna analgezija ( «bezbolan porođaj» ) ovisi o dostupnosti anesteziologa. Nakon poroda novorođenče se stavlja majci na prsa kako bi ostvarili prvi kontakt koža na kožu. Za vrijeme poroda uz rodilju može biti osoba koja ima potvrdu o završenom tečaju pripreme za porođaj. Rodilište skrbi za žene nakon poroda pa do otpusta iz rodilišta. Sadrži 11 soba za babinjače sa ukupno 27 kreveta uz koje se nalaze i krevetići za novorođenčad. Sobe su trokrevetne, dvokrevetne te jedna jednokrevetna soba. Neke imaju i vlastite sanitarne čvorove sa tušem. U cilju zaštite majki i novorođenčadi posjete na odjelu rodilišta – «babinjače» dozvoljene su samo jednoj osobi ( partner, član obitelji, bliska osoba ). Djeci nije dozvoljen ulazak na odjel.

Kontakt telefoni

Odjel rodilišta: 023 505 470

Odjel rađaonice: 023 505 190

E-mail

gin_obz@bolnica-zadar.hr

Obavijest o prisutnosti pratnje pri porodu

Nastavno na trenutnu epidemiološku situaciju u Zadarskoj županiji vezanu uz bolest COVID-19, u Općoj bolnici Zadar dozvoljena je prisutnost pratnje pri porodu, uz sljedeće uvjete.

Osobe u pratnji trebaju koristi FFP2 ili KN95 masku (koju će sama osigurati), te ostalu zaštitnu opremu koja je inače propisana od strane Službe za ginekologiju i opstetriciju. Ostalu zaštitnu opremu (osim FFP2/KN95 maske) osigurati će Odjel rodilišta i rađaone neposredno prije ulaska u prostor rađaone.

Ukoliko se kod osoba u pratnji, na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji SARS-CoV-2, odnosno ukoliko postoje simptomi koji pobuđuju sumnju na COVID-19, istima zbog zaštite bolesnika i osoblja ustanove neće biti omogućen ulazak u Opću bolnicu Zadar te tako niti prisustvo pri porodu.

Napominjemo kako iznimno, zbog okolnosti položen porođajni tečaj nije nužan uvjet za prisustvo pri porodu!

 

Obavijest za rodilje

Poštovane rodilje,

u cilju zaštite Vas i Vašeg novorođenog djeteta molimo da pri dolasku u rađaonicu ponesete dovoljno stvari za minimalno tri dana koliko prosječno i traje boravak u rodilištu nakon poroda.
Cilj nam je spriječiti nepotrebni dolazak Vaših članova obitelji u bolnicu kako se nebi dodatno izlagali riziku od zaraze virusom.
Molimo Vas da ne naručujete ništa izvana bez dogovora sa odjelnom primaljom kako bi ona mogla na vrijeme planirati odlazak po Vaše stvari. Većinu toga odjel ima, a ako i nema u dogovoru sa Vama nastojati ćemo Vam to priskrbiti.

OBAVIJEST, POPIS POTREBNIH STVARI 

Porođajni tečaj

U organizaciji Službe za ginekologiju i opstetriciju održavaju se tečajevi pripreme za porođaj. Cilj pripreme za porođaj je informirati i pripremiti trudnice i njihove partnere za tako važan i emotivan događaj te umanjiti strah od poroda tj. onog što im je nepoznato. Praksa je pokazala da pratnja koja prođe tečaj pruža veću potporu i lakše komunicira sa rodiljom. Kroz tečaj se polaznici upoznavaju sa etapama poroda koje slijede kad porod krene, rodilja će biti više motivirana kada uz sebe ima pratnju koja razumije kako se odvija porod, a pratnja će prepoznati što joj treba pružiti u trenucima poroda, iz tog razloga smo se odlučili da je pratnji tečaj neophodan pa smo ga na neki način uvjetovali da bi mogli prisustvovati porođaju. Tečaj pripreme za porođaj održava se svaki mjesec, sastoji se od sedam predavanja, utorkom i četvrtkom po jedan školski sat. Počinje prvi utorak u mjesecu u 12.00 sati u predavaonici Bolničke knjižnice na 1. katu (iza zgrade laboratorija).

Potrebno se najaviti na brojeve telefona:

Glavna sestra Službe: Ana Šalov,bacc.med.techn., 023/505-363
Glavna sestra rodilišta: Marija Jurjević,bacc.med.techn., 023/505-470,

Sudjelovanje partnera ( ili zamjene ) prilikom poroda nije moguće bez potvrde o završenom tečaju pripreme za porođaj.
Sve zainteresirane trudnice mogu doći u obilazak rodilišta, rađaonice i neonatologije svaki radni četvrtak u 11.00 sati. Potrebno se javiti na prvi kat – Odjel rodilišta. Tečaj je besplatan.

Informacije:

Posjete na odjelu dozvoljene su svakim radnim danom od 15:00 – 17:00 sati

Informacije vezano za pacijente na odjelu mogu se dobiti svakim danom od 14:00 – 15:00 sati ili prema dogovoru

Odgovorne osobe:

Marija Palada-Krpina, dr. med.

Voditelj odjela

Liječnik specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije