Projekt LAB-OP

Home / Eu projekti / Projekt LAB-OP

IMPROVING LABORATORY AND DIAGNOSIS OPERATIONAL SYSTEM – LAB-OP

Projekt Improving Laboratory and Diagnosis Operational System (LAB-OP), je financiran iz programa INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Specifični cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike te infrastrukturne zahvate i poboljšanje ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike s ciljem unaprjeđivanja razine pružene usluge.

Nositelj projekta je Opća bolnica Zadar, dok na projektu još sudjeluju i sljedeći partneri: Zavod za javno zdravstvo Zadar, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora) te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 999.050 EUR uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15% iz vlastitih sredstava. Općoj bolnici Zadar alocirano je 311.653 EUR, JZU Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ Bar 419.503 EUR, Zavodu za javno zdravstvo Zadar 103.566 EUR te Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije 164.328 EUR-a. Provedba projekta je započela 15.svibnja.2020. godine i traje 24 mjeseca.

Projektne aktivnosti kojima se pridonosi ostvarenju specifičnog cilja obuhvaćaju uspostavu poboljšanog sustava laboratorijske dijagnostike i jačanje ljudskih kapaciteta kroz seminare i radionice.

OB Zadar i JZU Bar postaviti će sustav zračne pošte s inovativnim pneumatskim sustavom cijevi koji će omogućit bržu dostavu uzoraka za analizu u laboratorij. Postavljanje sustava omogućit će bržu isporuku i manju kontaminaciju uzoraka te će pridonijeti smanjenju vrjemena potrebnog za liječenje pacijenata. OB Zadar će s pneumatskim sustavom povezati prometnicom odvojene zgrade dok će JZU Bar povezati različite odjele unutar zgrade.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije implementirat će Laboratorijski informacijski sustav u jednoj bolnici te će ga povezati s 5 domova zdravlja. LIS u užem smislu je program koji omogućuje unos, obradu i pohranu podataka nastalih kao rezultat laboratorijskih pretraga, a pod tim se pojmom podrazumijeva i računalna oprema potrebna za odvijanje svih procesa, pripadajući programi automatskih analizatora i program koji omogućuje komunikaciju između analizatora i LIS-a. Nakon završene analitičke obrade uzoraka, analitički sustav automatski dostavlja podatke u LIS koji generira nalaz svakog pojedinog pacijenta, a svaki nalaz pregledava i potpisuje laboratorijski stručnjak. Zavod za javno zdravstvo će provesti nabavku djela kompjuterske opreme za već postojeći Laboratorijski sustav. izradu mobilne aplikacije i web stranice za promociju i edukaciju opće populacije.

Svi partneri provesti će edukacije na svom području. Radionice te studijska putovanja obuhvatiti će različite dionike. Provedbom zajedničkih aktivnosti poput obrazovanja zdravstvenih radnika i šire javnosti u programskom području doprinijeti će pozitivan utjecaj na zdravstvene radnike i pacijente koji gravitiraju ovom području (oko 200 000). Kroz obrazovanje i studijsku posjetu steći će nova znanja. Građani će uživati u kraćim listama čekanja i boljoj usluzi doprinoseći ne samo javnom zdravstvu na tom području već i održivosti zdravstvenog sustava u sve tri države.

Dodana vrijednost prekogranične suradnje očituje se kroz razmjenu informacija, primjere dobre prakse, standardizaciju laboratorijskih sustava.

 

Operation Title/Naziv projekta lmproving Laboratory and Diagnosis Operational System
Operation Acronym/ Akronim LAB-OP (HR-BA-ME576)
Lead Beneficiary/ Nositelj projekta Opća bolnica Zadar/ General Hospital Zadar
Project Partners/ projektni partneri JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora)

 

Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska)

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina).

Start date of the Operation/ početak provedbe 15.05.2020
End date of the Operation/ Kraj provedbe 14.05.2022
lmplementation period/ trajanje projekta 24 months/ 24 mjeseca
Programme Priority Axis/ Prioritetna Os Programa lmproving the quality of the services in public health and social care sector/ Jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi
Specific Objective/ Specifični cilj To improve the quality of the services in public health and social care sector across the borders/ Poboljšanje usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi u prekograničnom području

 

 

Total budget

 

Programme co-financing

 

National contribution

 

EUR 978 236.45

 

EUR 831 500.97

 

EUR 146 735.48

 

100%

 

Max.85%

 

Min.15%

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića.<br><br> više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori