Predstavljen projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“
Predstavljen projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“
Predstavljen projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“
Predstavljen projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“

Predstavljen projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“

Zadarska i biogradska bolnica uskoro bi trebale biti uključene u mrežu telemedicinskih usluga koja će i žiteljima udaljenih dijelova županije omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu – najavila je danas u Zadru ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba -Bujević predstavljajući projekt „Telemedicina u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“. Prezentacija je održana u Velikoj vijećnici Doma zadarske županije ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Zadarska županija.

Navela je da će ovom mrežom biti spojene sve ispostave županijskih domova zdravlja: „Opća bolnica Zadar ima telemedicinski centar, kao i ona u Biogradu. Projektom želimo spojiti sve ispostave domova zdravlja kako bi se kardiološke usluge telekardiologijom mogle pružati u Biogradu, Gračacu, Obrovcu, Benkovcu, cijeloj županiji. Na taj način građani ne dolaze u bolnicu, ne idu na put, ne troše na put i slobodne dane i na taj način u konačnici se smanjuju liste čekanja. Nakana je to napraviti i s rendgen-uslugama. Županija će s ravnateljima predložiti mrežu, nama proslijediti prijedlog i mi ćemo to uvrstiti u projekt i očekujemo da ćemo uspostaviti cijelu HELP-Net mrežu, kroz 3 mjeseca“ – kazala je saborska zastupnica Maja Grba-Bujević koja je nakon prezentacije u Zadarskoj županiji u pratnji župana Božidara Longina i ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline obišla uređaj za tretman infektivnog otpada u Općoj bolnici Zadar.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina ovom je prigodom istaknuo kako je zadarska bolnica jedina zdravstvena ustanova na Jadranu koja posjeduje uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada i jedna od rijetkih u Hrvatskoj : „Infektivni otpad je u pandemiji porastao 10 puta. Išli smo u nabavku uređaja, a u veljači je isti počeo s radom. Uređaj radi u ciklusima, u jednoj smjeni može zbrinuti oko 200 kg infektivnog otpada koji postaje za 75 posto manji. Njegova težina je za 25 posto manja, što dovodi do ušteda. Jedina smo zdravstvena ustanova na ovom dijelu Jadrana, jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja posjeduje taj aparat.“

„U početku 2019. i 2020. mjesečno smo imali troškova 30-ak tisuća kuna, da bi u prvom mjesecu ove godine oni narasli na 230 tisuća kuna i u porastu su“ – kazao je dr. Čulina ilustrirajući porast troškova za zbrinjavanje infektivnog otpada u pandemiji koronavirusa. Još je jednom naglasio kako će Bolnica nabavom ovog uređaja znatno uštedjeti i zbrinuti infektivni otpad.

„Radimo sve preduvjete da Zadar postane snažan regionalni zdravstveni centar. Dugo smo čekali na zgradu Poliklinike, ali sada stvarno možemo biti ponosni na nju. U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te osigurani bolji uvjeti kako pacijentima tako i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja, a radovi na izgradnji dnevnih bolnica napreduju“ rekao je župan Longin dodajući kako je ponosan na napredak naše Bolnice i sve njene djelatnike.

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića. više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori