POSTAVLJENA ZAŠTITNA VRATA NA BUNKERU, LINEARNI AKCELERATOR SPREMAN ZA ISPORUKU

POSTAVLJENA ZAŠTITNA VRATA NA BUNKERU, LINEARNI AKCELERATOR SPREMAN ZA ISPORUKU

Korak po korak, linearni akcelerator sve je bliže Zadru. Trenutno je u Nizozemskoj, spreman je za isporuku i u jako skoro vrijeme krenut će put Donatovog grada. U bunkeru Opće bolnice Zadar, gdje će akcelerator biti smješten, užurbano se radi na uređenju. Početkom travnja odrađena je instalacija temeljnog okvira, a sada su stigla i zaštitna vrata za bunker. Riječ je o kliznim elektromotornim vratima sa zaštitom od ionizirajućeg zračenja energije do 15Mev i brzine doze do 2400 MU/min.

Dimenzije vrata su 128×218 cm, a teška su 4,5 tone. Izrađena su u višestrukim slojevima čelika, olova, boriranog polietilena te posjeduju patentirani sustav protoka zraka koji dovodi svježi zrak u bunker. Tako se potiskuje onečišćeni/ionizirani zrak koji bi se skupio ispred vrata u svrhu sprječavanja kontaminacije od ionizirajućeg zraka. Vrata osiguravaju najviši sustav sigurnosti za djelatnike i pacijente u svim predviđenim situacijama.

Vrata nisu samo fizički teška, već i financijski. 91.900,00 eura njihova je vrijednost. Isporučila ih je i instalirala tvrtka Eurokontakt Simteh d.o.o. Riječ je o domaćoj, hrvatskoj firmi koja se, u suradnji s renomiranim svjetskim brendovima, specijalizirala za pružanje rješenja zaštite od zračenja.

Postavljanje vrata znači i prelazak na sljedeću fazu. Završava se unutarnje uređenje bunkera i tada slijedi postavljanje instalacija za grijanje i hlađenje. Potom preostaje sama instalacija linearnog akceleratora. Očekuje se to u prvoj polovici svibnja 2024.godine. Bit će to, bez sumnje, jedan od značajnijih dana ne samo za onkološke pacijente, već za Zadar, Zadarsku županiju i naše zdravstvo u cjelini.