NOVA MEDICINSKA CENTRIFUGA NA ZADARSKOJ TRANSFUZIJI
NOVA MEDICINSKA CENTRIFUGA NA ZADARSKOJ TRANSFUZIJI

NOVA MEDICINSKA CENTRIFUGA NA ZADARSKOJ TRANSFUZIJI

Transfuzija krvi, u biološkom smislu, jedan je od najsloženijih medicinskih postupaka premda se često doima jednostavnim. Medicinsko osoblje mora poznavati, razumjeti i pridržavati se prakse sigurne primjene krvnih pripravaka kako bi se rizik od transfuzijskih reakcija sveo na minimum. Ekipa Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar taj je dio posla itekako uspješno svladala, a u pomoć im priskaču i suvremeni uređaji. Tako je Odjel sada bogatiji za novu medicinsku centrifugu namijenjenu separaciji krvi, Cryofuge. Njezin kapacitet je 16 mjesta, odnosno moguća je visokoučinkovita obrada ukupno 16 vrećica krvi po ciklusu. Ovaj model zadovoljava najnovije globalne standarde sigurnosti i sukladnosti. Zadarska Transfuzija prva u Hrvatskoj raspolaže s jednim ovakvim uređajem. Slični modeli najčešće imaju kapacitet do 12 vrećica.

Za novi model centrifuge Cryofuge Opća je bolnica izdvojila 99.840,00 eura vlastitih sredstava.

Medicinska centrifuga služi za početak obrade pune krvi, u smislu proizvodnje krvnih pripravaka. Oni se, pak, koriste, za transfuziju krvi. Riječ je o izrazito osjetljivoj i preciznoj metodi koja omogućuje preciznu kvalitetu proizvedenih krvnih pripravaka prema svim standardima proizvodnje te dobre proizvođačke prakse.

A dobre prakse na zadarskoj Transfuziji ne nedostaje! Opća bolnica Zadar jedna je od rijetkih bolnica u nas koja ima ustrojeno dobrovoljno davalaštvo krvi. U 2022.godini u našoj su županiji prikupljene 6 334 doze, a do kraja tekuće godine ta bi se brojka trebala nadmašiti. Zadarska je bolnica u gotovo svakom trenutku potpuno opskrbljena krvlju. Najveća zahvala ide darivateljima. No, velika hvala ide i osoblju Odjela za transfuziju i Crvenom križu Zadar koji su uvijek na raspolaganju darivateljima, bilo na samom Odjelu bilo na akcijama darivanja krvi na terenu diljem naše županije.