Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar
Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar
Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar
Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar
Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar
Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar
Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar

Ministar zdravstva posjetio Opću bolnicu Zadar

Ministar zdravstva Vili Beroš dana 25. travnja 2021. u pratnji državnog tajnika Silvija Bašića, župana Božidara Longina, gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, ravnatelja Željka Čuline i predsjednika Upravnog vijeća te ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zorana Škrgatića, posjetio je Opću bolnicu Zadar.

Kako je rekao, htio se osobno uvjeriti kako se Zadar nosi s COVID krizom i zahvaliti svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima Bolnice na trudu.

“Ravnatelj me izvijestio da je 78 bolesnika hospitalizirano, od čega ih je 13 na respiratoru, a 16 na high flow venitalaciji. Zahvaljujem ravnatelju, ali i svom zamjeniku Bašiću koji je na vrijeme organizirao edukaciju djelatnika koji ne rade u jedinicama intenzivnog liječenja. U Zadru je educirano 15 liječnika i 20 sestara što nam omogućuje da odmorimo kadar koji već godinu dana ne staje”, rekao je ministar i naglasio kako virus ne smijemo podcijeniti.
“I dalje moramo biti spremni na progresiju i veće opterećenje zdravstvenog sustava. Nakon mog današnjeg boravka i obilaska elemenata u zadarskoj bolnici, siguran sam da možemo odgovoriti na ugrozu. Srećom, u Zadar još nismo trebali dovoditi djelatnike, a ako bi bilo potrebno, dovodili bi ih iz onih dijelova Hrvatske gdje je opterećenje manje. Cijepljenje je najmoćniji alat u borbi, drugi ključni izazov, koji s dolaskom 200 tisuća doza tjedno u Hrvatsku moramo intenzivirati. Razgovarao sam s ravnateljem županijskog HZJZ-a, svi resursi se moraju mobilizirati, kako bi postigli ciljanu stopu procijepljenosti od 55 posto do kraja lipnja, što će nam omogućiti povratak novom normalnom”, rekao je ministar.

Dotaknuo se isto tako i teme koja je desetljećima već otvorena, a to je prijeko potreba reforma hrvatskog zdravstvenog sustava i osiguranja financijske stabilnosti.
“Ova kriza naglasila je sve ono što je dobro u našem zdravstvenom sustavu, ali jednako tako i sve ono loše, poput financijske nestabilnosti. Apsolutno je trenutak za promjene i ne možemo ih više odgađati. Već neko vrijeme, oko šest mjeseci, u Ministarstvu zdravstva se slagao plan predloženih reformi. One su sad u fazi međuresornog usuglašavanja. Osnovni je cilj, uz postizanje poboljšanja organizacijskog stanja hrvatskog zdravstvenog sustava, stvaranje financijske stabilnosti”, rekao je ministar te naglasio kako su recentno s veledrogerijama, uz punu potporu Vlade, riješili pitanje dugovanja do kraja godine, što tješi brojne pacijente.
“No, moramo i nakon tog perioda omogućiti isto. Upravo zato je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dobio zadatak analizirati i narudžbe i potrebe lijekova za hrvatski zdravstveni sustav i optimizirati te procese: da nabavljamo ono što je potrebno, ali u kontekstu trenutnih financijskih mogućnosti”, rekao je te dodao kako je i korekcija limita zdravstvenih ustanova jedan je od ključnih stavki buduće reforme.
“Limit nije objektivan i nije dobar. Tako svjedočimo, samo u Zadru, da se potrebe samo za plaće djelatnika odnose na 115 posto limita! Dakle, limit koji dobije zadarska bolnica nije dostatan ni za isplatu samo plaća, a gdje su lijekovi, potrošni materijal, ugradbeni, energetika itd. Moramo adekvatno prilagoditi cijene zdravstvene usluge koje mora biti ekonomska kategorija. Unatoč svemu ovome što sam sad nabrojao, mogu reći da hrvatski zdravstveni sustav adekvatno ogovara na ovu krizu. Pa tako i zadarski” – rekao je Beroš te pohvalio ravnatelja Čulinu koji je pametno organizirao svoju bolnicu.
“U ovom trenutku jednako je važno pružanje i druge zdravstvene zaštite. A Zadar je u tome jako dobar. Poliklinički pogon je reduciran za 10 posto, a klinički za pet posto, što je, ja vjerujem, sjajan doseg i gotovo nevjerojatno dobro u datim okolnostima kada imate toliko hospitaliziranih od COVID bolesti”, pohvalio je Beroš te istaknuo kako je značajna i potvrda ravnatelja Čuline da su u svakom trenutku spremni povećati kapacitete jer imaju 30 novih kreveta, koji su opskrbljeni kisikom i videonadzorom.

Ravnatelj Željko Čulina zahvalio se ministru Berošu na posjeti, no ponajviše na potpori koju im pruža od početka izbijanja pandemije. Rekao je kako Opća bolnica Zadar ima dovoljan broj liječnika i medicinskih sestara te su se uspjeli organizirati za sljedeća tri mjeseca.

“Svi su proveli edukaciju te su spremni za rad na COVID odjelima. Pokazali smo danas ministru i angio salu, po kojom je Zadar poseban. Kardiološki odjel je jedan vrhunski odjel s vrhunskom opremom i stručnjacima koji zbrinjavaju kardiološke bolesnike. Ono što treba reći je da je smrtnost od infarkta među najmanjima u Hrvatskoj. Prvi smo u državi počeli raditi i ablacije, njih 400 godišnje. Smanjili smo liste čekanja pa se s današnjim danom na magnet čeka dva mjeseca, a na CT četiri. Radimo na tome da to još popravimo”, zaključio je Čulina.

Župan Božidar Longin rekao je kako su mnogi bili sumnjičavi oko početka rada i opremanja Poliklinike kada je prije četiri godine u njoj održana svečana sjednica Županijske skupštine i kada još nije bila u funkciji. “Danas je ministar nakon obilaska bio oduševljen viđenim, a još nismo u ovaj prostor u potpunosti uselili. Kao što znate ovdje još dolazi Hitna pomoć i dvije ambulante Doma zdravlja. Preko puta se rade dnevne bolnice, u blizini Poliklinike bit će najmodernija Medicinska škola koja je Regionalni centar kompetentnosti iz područja zdravstva. Sve ovo govori koliko se ulaže u zdravstvo na našem području”, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako se sa ministrom razgovaralo i o cijepljenju prioritetnih skupina te pohvalio rad svih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo kao i njihovu koordinaciju s Općom bolnicom Zadar.

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića. više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori