Humanitarna akcija RTL-a za Odjel neonatologije

Humanitarna akcija RTL-a za Odjel neonatologije

Jedan od projekata u ovogodišnjoj kampanji RTL-a „Budi mi prijatelj“ je i onaj u Općoj bolnici Zadar, čijem je Odjelu neonatologije potreban mobilni RTG uređaj koji će osigurati učinkovitiji, brži i sigurniji rendgen malenih neonatoloških pacijenata.

Radiografija – rendgensko snimanje neinvazivna je dijagnostička pretraga koja pomaže u postavljanju dijagnoze i liječenju različitih bolesti. Rendgensko (RTG) snimanje uključuje izlaganje dijela tijela malim dozama ionizirajućeg zračenja da bi nastala slika unutarnjih struktura tijela.

U Općoj bolnici Zadar obavi se više od 1500 porođaja godišnje, od čega se određeni postotak (oko 6%) rađa ranije, te zahtijeva njegu na Odjelu neonatologije, odnosno intenzivnom odjelu.
Neke od beba koje se nalaze na Odjelu neonatologije zbog svojih stanja trebaju i snimanje rendgenskim aparatom, no mogućnost upotrebe istog na samom Odjelu ne postoji, već se palčići u takvim situacijama vode na Odjel za radiologiju, na zajednički RTG aparat koji se u nalazi u drugoj zgradi. Ovakvim, mobilnim RTG aparatom, omogućila bi se dijagnostika u inkubatoru za naše najmlađe pacijente, bez izlaganja eventualnoj opasnosti zaraze određenom infekcijom. Kako bi se omogućila sigurnost palčića, provelo učinkovito snimanje RTG-a određenih organa, te povećao broj mogućih snimanja, od iznimnog je značaja nabava mobilnog RTG aparata, koji radiologu i neonatologu omogućuju kompletnu kontrolu tijekom RTG snimanja.

Konačno, osnovni je cilj projekta ostvarenje sigurnog i učinkovitog RTG-a neonatoloških pacijenata na području Zadarske županije.
Dugoročno gledano, nabavkom ovog uređaja, osigurati će se sigurnost naših najmlađih pacijenata tijekom boravka u inkubatoru, doprinijeti podizanju razine kvalitete zdravstvene skrbi, unaprijediti uvjeti za zbrinjavanje i odrastanje, a što će biti velik doprinos razvoju zdravog društva u cjelini.

U kampanji „Budi mi prijatelj”, kojom se pomaže zadarskoj i još nekoliko hrvatskih bolnica koje skrbe o djeci, možete se uključiti pozivom na broj 060 9007 (cijena poziva je 6,25 kn s PDV-om), direktnom uplatom na donacijski žiro-račun Udruge HR67 24070001500331700. ili uplatom kreditnom karticom putem internetske stranice Udruge.