Odsjek za dijetetiku i prehranu

U postupku liječenja i oporavka bolesnika Opće bolnice Zadar uključen je i Odsjek za dijetetiku i prehranu. Prehrana kao važan faktor preventivne medicine, odnosno procesa liječenja, zajedno s drugim mjerama liječenja pridonosi ozdravljenju. Na odsjeku prehrane zaposleno je ukupno 45 djelatnika (voditelj odsjeka, voditelj kuhinje, dijetetičar, kuhari, pomoćni radnici i skladištar). Stručni i osposobljeni kadrovi predani su našem krajnjem cilju, a to je točno propisan, topli i lijepo serviran obrok za sve bolesnike!
Izvedbom i opremom nove centralne kuhinje izgrađene 2009. godine osiguran je okvir mjera potrebnih za postizanje sigurnosti i zdravstvene ispravnosti pripremljenih jela. Odsjek prehrane uključuje i mliječnu kuhinju u kojoj se vrši priprema dojenačkih obroka, a smještena je na Odjelu pedijatrije.
Djelatnost Odsjeka za dijetetiku i prehranu uključuje:
- planiranje i izradu jelovnika za bolesnike na standardnoj ili specifičnoj dijeti ovisno o dijagnozi i procjeni njihovih liječnika (sukladno Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama, NN 59/15)
- nabavu i kontrolu namirnica od prijema, skladištenja, izdavanja, procesa pripreme sve do distribucije gotovih obroka( odvija se prema HACCP načelima )
- savjetovanje pacijenata o važnosti pravilne prehrane i izradu individualnih jelovnika
Dijetetičko savjetovalište se nalazi na katu bolničke kuhinje
Radno vrijeme: radnim danom 10:00 – 14:00 sati
Telefon: +385 91 315 68 23
Za sve bolesnike OB Zadar kojima je za uspješniji oporavak potreban poseban režim prehrane, na raspolaganju je bolničko dijetetičko savjetovalište.
Nutricionist/dijetetičar radi s bolesnicima za vrijeme boravka u bolnici, ali i nakon njihovog odlaska iz bolnice.
U savjetovalištu nastojimo bolesnika educirati o važnostima dijetalne prehrane te ukazati na njezine prednosti i terapijske učinke. Bolesnika upoznajemo sa količinom i sastavom pojedinih obroka, energetskom vrijednosti i rasporedom uzimanja dnevnih obroka. Najvažniji dio medicinske dijetoterapije je odrediti pravilnu količinu energije, proteina, ugljikohidrata, masti, makro i mikronutrijenata te vode da bi se zadovoljile pacijentove potebe.
Hrana nije lijek, ali može imati ljekovito djelovanje!
Usluge:
- procjena stanja uhranjenosti
- nutritivna prevencija
- izrada plana prehrane ovisno o dijagnozi
- edukacija o prehrani
- evaluacija rezultata