Odsjek za higijenu bolničkih prostora

Odsjek za higijenu bolničkih prostora

Higijena bolničkih prostora

 

U Općoj bolnici Zadar u sustavu unutarnjih potpornih uslužnih djelatnosti od 2003 godine je ustrojen Odsjek za higijenu bolničkih prostora, kao centraliziran sustav organizacije rada spremačica.

Standarda čišćenja omogućava da se u prostorima Opće bolnice Zadar, a u kojima se pruža zdravstvena zaštita, postignu uvjeti zadovoljavajuće razine čistoće prostora i opreme, obzirom na specifičnosti prostora, predmeta i površina u odnosu na osoblje i posebne grupe hospitaliziranih pacijenata.

Odsjek za higijenu bolničkih prostora raspolaže  potrebnom opremom za ručno /tehnike namakanja, tehnike impregnacije) i strojno čišćenje, te posjeduje i 2 aparata za aerosolnu dezinfekciju zraka i površina sa kojima se postiže visok stupanje dezinfekcije.

Cilj čišćenja i dezinfekcije radnog prostora i površina u Općoj bolnici Zadar je:

  • osigurati i održati čistu okolinu u prostorima Opće bolnice Zadar.
  • smanjiti mogućnost prijenosa mikroorganizama u prostorima Opće bolnice Zadar u najvećoj mogućoj mjeri. 

 

Sortirnica rublja

 

U sklopu Odsjeka za higijenu bolničkih prostora je organizirana i sortirnica rublja koja koristi usluge vanjskog pranja i dezinfekcije bolničkog rublja. Naime, čisto rublje je temeljni zahtjev za skrb o pacijentima. Prema primjeni rublja u zdravstvenim ustanovama, rublje se klasificira u kirurško, posteljno i bolničko rublje, a koje uključuje i odjeću djelatnika.

Djelatnici u Sortirnici rublja organiziraju preuzimanje kontaminiranog bolničkog rublja sa odjela, privrememno skladište do  preuzimanje rublja za pranje od strane djelatnika ugovorne tvrtke, te osiguravaju preuzimanje čistog bolničkog rublja od ugovorne tvrtke, kao i  konačnu distribuciju istog po odjelima. Unutar sortirnice rublja se pruža mogućnost svakodnevne zamjene kontaminirane uniforme sa čistom.

Odgovorna osoba