Održan početni sastanak projekta LAB OP

Održan početni sastanak projekta LAB OP

U dogovoru sa projektnim partnerima dana 29.06.2020. godine održan je projektni sastanak LAB-OP projekta. Sastanak je održan je putem video konferencije dana 2bog posebnog režima rada projektnih institucija zbog sprječavanja pojave i širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Na njoj su sudjelovali djelatnici na projektima svih partnerskih institucija:

  • JUZ Opšte bolnice Bar
  • Zavoda za javno zdravstvo Zadar
  • Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije
  • Opće bolnice Zadar

Na sastanku je dogovoren daljnji tijek i način provođenja projekta. Definirani su rokovi i institucije koj eu zadužene za koji dio projektnih aktivnosti.

Specifičan cilj projekta LAB-OP predstavlja poboljšanje kvaliteta usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike, te infrastrukturne operacije i poboljšanje ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike sa ciljem unaprjeđenja nivoa pružene usluge. Vodeći partner projekta je Opća bolnica Zadar (Hrvatska), dok su projektni partneri: JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska), te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina).

Nositelj projekta je Opća bolnica Zadar, dok na projektu još sudjeluju i sljedeći partneri: Zavod za javno zdravstvo Zadar, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora) te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 999.050 EUR uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15% iz vlastitih sredstava. Općoj bolnici Zadar alocirano je 311.653 EUR, JZU Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ Bar 419.503 EUR, Zavodu za javno zdravstvo Zadar 103.566 EUR te Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije 164.328 EUR-a. Provedba projekta je započela 15.svibnja.2020. godine i traje 24 mjeseca.

Projektne aktivnosti kojima se pridonosi ostvarenju specifičnog cilja obuhvaćaju uspostavu poboljšanog sustava laboratorijske dijagnostike i jačanje ljudskih kapaciteta kroz seminare i radionice.

OB Zadar i JZU Bar postaviti će sustav zračne pošte s inovativnim pneumatskim sustavom cijevi koji će omogućit bržu dostavu uzoraka za analizu u laboratorij. Postavljanje sustava omogućit će bržu isporuku i manju kontaminaciju uzoraka te će pridonijeti smanjenju vrjemena potrebnog za liječenje pacijenata. OB Zadar će s pneumatskim sustavom povezati prometnicom odvojene zgrade dok će JZU Bar povezati različite odjele unutar zgrade.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i raseljenih osoba Hercegovačko-bosanske županije implementirat će Labradorski informacijski sustav u jednoj bolnici te će ga povezati s 5 domova zdravlja. LIS u užem smislu je program koji omogućuje unos, obradu i pohranu podataka nastalih kao rezultat laboratorijskih pretraga, a pod tim se pojmom podrazumijeva i računalna oprema potrebna za odvijanje svih procesa, pripadajući programi automatskih analizatora i program koji omogućuje komunikaciju između analizatora i LIS-a. Nakon završene analitičke obrade uzoraka, analitički sustav automatski dostavlja podatke u LIS koji generira nalaz svakog pojedinog pacijenta, a svaki nalaz pregledava i potpisuje laboratorijski stručnjak. Zavod za javno zdravstvo će provesti nabavku djela kompjuterske opreme za već postojeći Laboratorijski sustav. izradu mobilne aplikacije i web stranice za promociju i edukaciju opće populacije.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije implementiraće Laboratorski informacioni sistem u jednoj bolnici, te će ga povezati sa 5 domova zdravlja. LIS u užem smislu predstavlja program koji omogućuje unos, obradu i pohranu/skladištenje podataka nastalih kao rezultat laboratorijskih analiza, a pod tim se pojmom podrazumijeva i računarska oprema potrebna za odvijanje svih procesa, pripadajući programi automatskih analizatora i program koji omogućuje komunikaciju između analizatora i LIS-a. Nakon završene analitičke obrade uzoraka, analitički sistem automatski dostavlja podatke u LIS koji generiše nalaz za svakog pacijenta pojedinačno, a svaki nalaz pregleda i potpisuje laboratorijski stručnjak. Zavod za javno zdravstvo Zadar sprovešće nabavku dijela kompjuterske opreme za već postojeći laboratorijski sistem, izradu mobilne aplikacije i web stranice za promociju i edukaciju opšte populacije. Svi partneri sprovešće edukacije na svom području putem radionica i studijeskih putovanja obuhvatajući različite učesnike. Implementacija zajedničkih aktivnosti poput obrazovanja zdravstvenih radnika i šire javnosti u programskom području imaće pozitivan uticaj na zdravstvene radnike i stanovništvo, koji gravitiraju ovom području (oko 200 000).

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića.<br><br> više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori