Videobronhoskopski stup

Videobronhoskopski stup

Opća bolnica Zadar nabavila je videobronhoskopski stup s najnaprednijom obradom slike koja pruža poboljšanu reprodukciju boja, smanjeno haliranje i minimalizirane šumova.

Pomoću videobronhoskopskog stupa izvodi se bronhoskopija koja je jedna od najvažnijih endoskopskih metoda u pulmologiji jer pruža direktnu vizualizaciju traheobronhalnog stabla i omogućava dijagnostičke i terapeutske procedure, te pomaže u dijagnozi promjena na dišnim putovima i plućima.
Bronhoskopija može biti dijagnostički postupak (radi istraživanja postojećeg problema) ili terapijski postupak (radi rješavanja postojećeg problema u dišnim putovima). Dijagnostičke indikacije za bronhološko ispitivanje su: sumnja na karcinom, hemoptiza sa normalnim rtg nalazom, dugotrajni kašalj, sarkoidozu, intersticiijske bolesti pluća, nespecifične i specifične plućne upale. Bolesnike sa sumnjom na tuberkulozu se bronhoskopira u slučaju ako je pregled sputuma na MT negativan a diagnoza tuberkuloze je u užoj diferencialnoj diagnozi.
Terapijske indikacije za bronhoskopiju su: ekstrakcija stranog tijela, toaleta traheobronhalnog stabla kod COVID-19 pozitivnih bolesnika, tretman hemoptiza i dr.

Terapeutski bronhoskopi visoke HD rezolucije pridonose automatskom odabiru najoštrije slike dok u postupku dijagnostike dolazi do lakše detekcije uz pomoć slikovne tehnologije uskopojasnog spektra.

Sredstva za nabavku videobronhoskopskog stupa prikupljena su iz donacija, te se ovim putem zahvaljujemo donatorima.

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića.<br><br> više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori