Organizacija rada OB Zadar

Organizacija rada OB Zadar

Poštovani,

u razdoblju trajanja pandemije COVID-19 od dana 26. veljače 2020. do početka svibnja 2020. Opća bolnica Zadar je kao i sve druge zdravstvene ustanove zaprimila brojne odluke i upute Ministarstva zdravstva o organizaciji rada bolničkog sustava.
Sukladno uputama OB Zadar je u potpunosti reorganizirala svoj rad. Organizirani su novi odjeli (tkz. COVID odjeli), djelatnici su preraspoređeni prema potrebama, a reorganizirani su i rasporedi rada (rad u timovima i dr.). Navedenim smo uspjeli zbrinuti sve naše bolesnike i minimalizirati opasnost zaraze naših djelatnika. Zbog uspješnosti u savladavanju pandemije smatrali smo da je primjereno djelatnike koji su bili najizloženiji zarazi i dodatno novčano nagraditi, što smo i učinili.
Obzirom na novonastale promjene u organizaciji rada pojavile su se pojedine nejasnoće vezane za ostvarenje prava iz radnog odnosa. Iste su u dogovoru s predstavnicima radnika i to Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara rješavane u hodu. Zaključno je održan sastanak Uprave bolnice i predstavnika radnika na kojem je iznesen zajednički zaključak da su sva materijalna i ostala prava iz radnog odnosa vezanih uz organizaciju rada tijekom pandemije COVID-19 u potpunosti ispoštovani.

Nastavno na gore navedeno dana 22. svibnja 2020. u Zadarskom listu objavljen je članak

„Opća bolnica Zadar ispoštovala sva prava radnika“.
Organizirani su novi takozvani covid odjeli u Bolnici, djelatnici su preraspoređeni prema potrebama, a reorganizirani su i rasporedi rada poput rada u timovima i slično, rekao je dr. Željko Čulina, ravnatelj

U Općoj bolnici Zadar održan je sastanak Uprave i predstavnika radnika te je donesen zajednički zaključak da su sva materijalna i ostala prava iz radnog odnosa vezanih uz organizaciju rada tijekom pandemije covida-19 u toj ustanovi potpunosti ispoštovana.
Dr. Željko Čulina, ravnatelj zadarske bolnice, kazao je kako su se u novonastalim promjenama u organizaciji rada tijekom pandemije pojavile pojedine nejasnoće vezane za ostvarenje prava iz radnog odnosa, no da su te nejasnoće u dogovoru s predstavnicima radnika i to Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara, rješavane u hodu.
– U razdoblju trajanja pandemije covida-19 od 26. veljače do početka svibnja Opća bolnica Zadar je, kao i sve druge zdravstvene ustanove, zaprimila brojne odluke i upute Ministarstva zdravstva o organizaciji rada bolničkog sustava. Sukladno uputama OB Zadar je u potpunosti reorganizirala svoj rad. Organizirani su novi takozvani covid odjeli, djelatnici su preraspoređeni prema potrebama, a reorganizirani su i rasporedi rada poput rada u timovima i slično. Na taj način smo uspjeli zbrinuti sve naše bolesnike i minimalizirati opasnost zaraze naših djelatnika, pojasnio je dr. Čulina i dodao kako su zbog uspješnosti u savladavanju pandemije u OB Zadar smatrali kako je primjereno djelatnike koji su bili najizloženiji zarazi dodatno novčano nagraditi, što su i učinili.
Da je to tako potvrdila je i dr. Milka Hoti Matešić koja je u pregovorima s Upravnim vijećem zastupala interese radnika kao član Upravnog vijeća, koji predstavlja radničko vijeće i sva četiri sindikata u toj ustanovi.
– U početku je možda bilo nekih problema, ali se kasnije to sve ispoštovalo i reguliralo. Godinama se borimo za prava radnika postupajući po Zakonu o radu, poštujući granski kolektivni ugovor, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ali i Pravilnik Opće bolnice Zadar. To smo činili i to ćemo činiti i ubuduće. U tu borbu za radnička prava, međutim, ne želimo unositi neke osobne sukobe, niti sudjelovati u njima. Od toga se oštro ograđujemo, izjavila je dr. Hoti Matešić ukazujući i na činjenicu da se dogodila izvanredna situacija s kojom su svi zatečeni te da će biti potrebno, kako je to nedavno izjavio i dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), donijeti neke izmjene zakona kako bi se i takve situacije zakonski pokrile.
– Neki radnici su bili izloženiji zarazi, neki manje, ali smatram da smo u našoj bolnici brzo posložili stvari i odradili dobar posao. Sada smo u jenjavajućoj fazi borbe protiv covida-19 ili prvoga vala. Što nas čeka nitko ne zna. Činjenica da covid-19 nije ušao na neke naše odjele dokaz je dobre organizacije i dobro odrađenog posla u kojem je svatko na svoj način i iz svoje pozicije dao svoj obol, zaključila je dr. Hoti Matešić.

 

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića.<br><br> više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori