Održana svečana promocija Hrvatskog nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća u kojem sudjeluje i Opća bolnica Zadar

Održana svečana promocija Hrvatskog nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća u kojem sudjeluje i Opća bolnica Zadar

Dana 14. siječnja 2020. godine u Zagrebu je predstavljen hrvatski Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Program provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom te Hrvatskom kućom disanja s ciljem smanjenja broja oboljelih od karcinoma pluća i ranog otkrivanja bolesti.

U programu će biti uključene osobe između 50 i 75 godina života, koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje.
Značajnu ulogu u provedbi Nacionalnog programa imat će izabrani liječnik obiteljske medicine, koji će svoje pacijente upućivati na preventivni pregled na temelju podataka o pušačkom stažu. Pregledi će se obavljati CT uređajima visoke rezolucije i niske razine zračenja (LDCT) koji imaju veliku mogućnost otkrivanja i najmanjih promjena na plućima.

U slučaju pozitivnog nalaza, liječnik obiteljske medicine uputit će pacijenta na daljnju pulmološku obradu u jedan od šest specijaliziranih centara, u KBC-ima Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, Kliničkoj bolnici Dubrava ili Općoj bolnici u Zadru.

Na svečanoj promociji programa uz ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željka Čuline, dr.med., sudjelovali su i kirurzi, radiolozi i pulmolozi Opće bolnice Zadar.

 

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića.<br><br> više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori