Skup EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar

Skup EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar

 

Poštovane članice i članovi HGD-a!
S posebnim zadovoljstvom Vas obavještavam o skupu koji se održao 23.studenog 2019. U OB Zadar, pod nazivom “ EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar”.

Na skupu su se izmjenjivali eminentni predavači iz različitih područja medicine, iznoseći vlastita iskustva i rezultate.

Prvi dio sastanka posvetili smo EUS-u, koji se u našoj ustanovi izvodi posljednjih 10-ak godina. Pozicionirali smo i validirali vrijednost ove pretrage kod različitih oboljenja hepatobilijarnog trakta i gušterače, te u diskusiji sa citolozima, patolozima ( Prim. N.Lisica-Šikić), onkolizima ( dr.S. Zubčić), kirurzima (Prof. M. Škegro, Prim. Kocman) i gastroenteorlozima (Doc. T.Pavić, dr.sc. M.R.Radas, dr. Z.Matas), iznjedrili zajedničko mišljenje o važnosti ovog postupka potpomognutim sa FNA, FNB, elastografijom i CERUS-om u dijagnostici, ail i terapiji određenih patoloških stanja ( pseudociste pankreasa). Posebno su bile važne nove informacije koje smo čuli o novim molekulama koje će se korisiti u terapiji tumora ovog područja koje je do sada bilo neosjetljivo na kemoterapeutike.

Drugi dio sastanka posvetili smo ERCP-u koji se u našoj ustanovi izvodi 40-ak godina, kada ga je kao rutinsku pretragu uveo Prim. M Kozić. Razvila se izrazito dinamična diskusija među sudionicima i predavačima ( Prof. Ž. Puljiz, Doc. I. Klarin, Prim Kocman, te Prof. Škegro), o mogućnostima ali i ograničenjima navedene pretrage, koja je sve više terapijska, a razvojem drugih metoda unutar gastroenteorlogije i radiologije sve manje dijagnostička. Posebno pažnju su privukle nove spoznaje u pristupu liječnju oboljelima od Tm. Klatskin, gdje se navode studije, ali i prva iskustva iz KB Merkur ( Prim Kocman), u prethodnoj radiokirurškoj intervenciji , a potom klasičnoj kirurgiji navedenog tumora.

Ovim se putem zahvaljuje svim kolegama koji su se odazvali skupu, posebno predavačima, HGD-u, čiji je doprinos uvijek važan, te napose sponzorima koji su pomogli i podržali skup – Boston Scientific, Velmed, INEL, Medic, MSD, Mylan Olympus, Takeda.

Poštovanje i lijep pozdrav iz Zadra

Dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med.

 

Nastavkom pregledavanja naših stranica pretpostavit ćemo da se slažete s prihvaćanjem kolačića.<br><br> više informacija

Opća bolnica Zadar koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti na stranici. Nastavkom pregleda naših stranica slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenje stranica OBZ-a klikni na dugme "Slažem se".

Zatvori